08.05.2018

Müftülüğümüzce Düzenlenen Hafızlık Merasimi Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi.

Müftülüğümüze bağlı Cemaleddin Ferruh Kur'an Kursunda  hafızlık eğitimini tamamlayan 41 hafız için 5 Mayıs 2018 tarihinde saat 10.30’da İlimiz Orhan Saka Spor Salonunda “Hafızlık Merasimi” düzenlendi.

Başta Sayın Valimiz Hamdi Bilge AKTAŞ olmak üzere, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan AYRANCI, Vali Yardımcısı Musa GÖKTAŞ, Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin BOZ, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa ÇAKMAK, Diyanet İşleri Başkanlığı Program Geliştirme Daire Başkanı Osman ALPASLAN, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katılımı ile program gerçekleştirildi.

Programa İstiklal Marşı'nın okunması ile başlandı ve akabinde Kur'an tilaveti gerçekleştirildi. Kur’an tilavetlerini kursumuzdan mezun olan İstanbul Avcılar Halit Bin Velid Camii İmam-Hatibi Mustafa SERTTUNÇ, İstanbul Üniversitesi Kampüs Camii İmam-Hatibi Muhammed AKTAŞ ile Eyüp Sultan Camii İmam-Hatibi Erhan METE okuyucu olarak programa katıldılar.

Programın açılış konuşmasını yapan Cemalettin Ferruh Kuran Kursu Yöneticisi Osman Uslu, "Kursumuz eğitim-öğretim faaliyetlerine 2009 yılında 40 öğrenci ile başlamış, her geçen yıl öğrenci sayısını artırarak 2011 yılından itibaren tam kapasite olan 110 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir" dedi.

Uslu, konuşmasının devamında, "Kursumuz ilk hafızını 2012 yılında vermiş ve 2018 itibarı ile 41 hafıza ulaşmıştır. Hedefimiz inşallah bundan sonra her yıl bu sayıyı artırarak kuran hizmetimize devam etmektir. " dedi.

İl Müftü Vekili Hasan LİMON hocamız ise "Hafız, Hz. Peygamber (s.a.s.) den günümüze Kur'anı gönülden gönüle, dilden dile, nesilden nesile taşıyandır. Bugüne kadar Çankırı Merkez Bahçelievler Sultan Hatun Kız Kur'an Kursundan 55 hafız, Çavuşoğlu Kız Kur'an Kursundan 18 hafız, Yapraklı ilçesi Aşağıöz Köyü Kız Kuran kursundan 34 hafız; Yüklü Köyü Erkek Kur'an kursundan 1984-2018 yıllan arasında 105 hafız, bugün hafızlık merasimini yaptığımız Cemaleddin Ferruh Kur'an kursumuzdan da 41 hafız olmak üzere toplamda 253 Kur'an sevdalısı hafızlığını tamamlamıştır. Zikrettiğimiz kurslarımızda 112 öğrencimiz de hafızlık eğitimine devam etmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız ortak projemizde ise Hacı Muradı Veli İmam Hatip ortaokulunda bir sınıf kız, bir sınıf erkek olmak üzere 48 öğrenciyi sınavla seçerek proje hafızlık sınıflan açıyoruz. Siz velilerimizden bu yıl 4. Sınıfı bitirecek olan istekli, hafızlığa kabiliyeti olan öğrencilerimizi bu projeye yönlendirmenizi bekliyoruz. Zira hafızlığın en ideal yaşı bu dönemdir. İnşallah o öğrencilerimize de hafızlık merasimini yapmayı Cenab-ı Hak nasip eder" dedi.

Programa katılan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Hasan AYRANCI ise "Hafızlık kadim bir gelenek ve bu geleneği en güzel temsil eden Müslüman ülke bizim ülkemizdir. Bir üniversite rektörü İslami Fakülteler dekanı olarak İslami ilimlere çok büyük önem veriyorum. İslami İlimler alanında hafızlarımızın öncelikle tercih edildiğini onların ilminden dirayetinden aklından fevkalade istifa ettiğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin BOZ,  "Mayasında eline, beline ve diline sahip ol düsturunu öğütleyen Ahi Evran’ın ruhaniyetinin dolaştığı, kadim şehrin güzel insanları Çankırı tarihinde ilk defa düzenlenen hafızlık merasimine hoş geldiniz Safalar getirdiniz. Nereden nereye geldik! Bizi bugünlere kavuşturan rabbime hamd olsun. Şuan içerisinde bulunduğumuz bu atmosferle rabbim gözlerimizdeki yaşı sildi.  Belediye Başkanı Hüseyin BOZ hafızlara seslenerek, "Sizler Kur’an’ın emrine uyarak sımsıkı Allah’ın ipine sarıldınız ve onu zihinlerinize, gönüllerinize nakşettiniz. Vatanın sizlere ihtiyacı var. Bu bilinçle hayatınıza devam etmeli ve ona göre kararlar almalısınız. Koşmalısınız ve risk alarak koşmalısınız. Eğer sizler üzerinize düşen bu tarihi görevi yerine getirmezseniz bu milleti ve devleti 15 Temmuz gibi hain kalkışmalara teslim edersiniz. Onun için görevinizin bilincinde olarak diyanet işleri başkanlığımızın himayesinde toplumumuzun bütün ihtiyaçlarına Kur’an ve sünnet ekseninde cevap vermelisiniz" dedi

Vali Yardımcısı Vekili  Musa GÖKTAŞ, "Çocukluğunun 15 yılını ilk, orta ve lise eğitimini Çankırı’da tamamlamış bir kardeşiniz olarak Çankırılıyım diyebilir Çankırı’yı ve Çankırılıları çok iyi tanıdığımı söyleyebilirim. Bilirim ki Çankırı tarihi çok eski köklü bir şehirdir, keza Çankırılılar da vatanına milletine bağlı dürüst ve çalışkan insanlardır. Nasıl ki Kurtuluş Savaşında Çankırılı atalarımız üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiyse bugünde torunları terör mücadelesinde, 15 Temmuz’da, Afrin’de ve diğer tüm cephelerde üzerlerine düşeni şerefiyle yerine getirmişlerdir ve yerine getirmeye devam edeceklerdir. İşte bundadır ki Çankırı yaranlar ve şehitler diyarı olarak anılmaktadır. Ümit ediyorum ki bundan sonra hafızlar diyarı olarak anılacaktır. Hadislerden yola çıkarak ümmetimizin en saygınlarından olan değerli hafızlarımızı bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyorum. İnanıyorum ki değerli hafızlarımız Çankırı’mızı dinimizi ve tüm değerlerimizi en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Bu güzel ve kutsal görevde kendilerine başarılar dilerken kendilerinin de yetiştireceği yeni hafızlarımızın yeni merasimlerinde birlikte olmayı temenni ediyorum" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Program Geliştirme Daire Başkanı Osman ALPASLAN, “Başkanlık düzeyinde yapılan çalışmalardan bahsederek Kuran kursları ve camilerimizle ilgili istatistiki bilgiler verdi.” dedi.

Sayın Valimiz Hamdi Bilge AKTAŞ konuşmalarında “Hafızlık dinimiz için çok önemli bir müessese, İslam’ı yaşamak iyi bir insan olmak. Böyle bir insan olmayı Yüce Allah’ımızdan diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kur'an okundu, tasavvuf musiki konseri, kaside, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı akabinde yapılan ikramla program sona erdi.