ÇERKEŞ
Çerkeş Çankırı iline bağlı bir ilçedir. Adına ilişkin iki rivayet vardır. Birincisi, dört bir yandan gelenlerin İlçeye yerleşmesi sebebiyle “dört köşe” anlamına gelen “Ciharköşe” adının verildiği sonradan Çerkeş’e dönüştüğü şeklindeki rivayet, ikincisi, Bulunduğu arazinin sefere çıkacak askerlerin toplanmasına elverişli olduğu için “toplayan” anlamına gelen “Çeriçeken” adının verildiği sonradan Çerkeş’e dönüştüğü şeklindeki rivayet.
Çerkeş, Anadolu’ya ilk Türkmen akınlarının başladığı 1080’lerde Türk boylarınca yerleşim alanı olarak seçilmiştir. Bugün ilçe köylerinin bir bölümü bu boyların adlarını taşımaktadır. Bunlar: Avşar, Bayındır, Bedil, Dodurga, Eymür ve Kınık köyleridir.
Çerkeş’te 1939 yılında meydana gelen yangında ve 1944 yılındaki depremde büyük tahribat yaşanmıştır.
Çerkeş, kuzeydoğusunda Bayramören, doğusunda Atkaracalar, güneydoğusunda Orta, güneyinde Kızılcahamam, batısında Gerede ilçeleri ile çevrilidir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 1140 metredir. Çerkeş ile Kızılcahamam arasında yer alan Işık dağı 2015 metre yüksekliktedir.
1860 yılında ilçe olan Çerkeş’in şuan merkezde 10 mahallesi, 1 beldesi (Saçak Beldesi) ve 49 köyü bulunmaktadır. İlçede toplam 63 muhtarlık vardır.
İlçe merkezinden İstanbul-Samsun devlet karayolu, Ankara-Zonguldak demiryolu geçmektedir. Demiryolu yolcu taşımak için değil, yük taşımak için kullanılmaktadır. Kurşunlu-Korgun arası yolun açılmasıyla birlikte Çerkeş’in Çankırı’ya mesafesi 80 km’ye düşmüştür. Çerkeş’in Kızılcahamam üzerinden Ankara’ya mesafesi 125 km’dir. Çerkeş-Saçak Beldesi-Orta-Şabanözü-Ankara arası 130 km’dir. Çerkeş, İstanbul’a 350, Samsun’a 340 km’dir.
Çerkeş, Batı Karadeniz bölgesinin güneyi ile İç Anadolu bölgesinin kuzeyinde yer alması nedeniyle her iki bölgenin iklim özelliklerini taşımaktadır. Bu yüzden devamlı hava akımına maruz kalan Çerkeş, yazın serin, kışın ise oldukça soğuktur.
Çerkeş’in geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Daha çok büyük baş hayvancılık yapılmaktadır. İlçede Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasından sonra işsizlik yok denecek kadar azdır. Merkez nüfusu yaklaşık 10 bindir.
ÇERKEŞ MÜFTÜLÜĞÜ
Çerkeş Müftülüğü, Cumhuriyet Mahallesinde inşa edilen Yatılı Erkek Hafızlık Kur’an Kursu Binasının bünyesinde hizmet vermektedir. Yeni Mahallede 1986 yılında inşa edilen eski Müftülük Binası yıkılmış olup şuan yeni müftülük binası inşaat halinde yapımı devam etmektedir.
1860 Yılında İlçe olan Çerkeş’in ilk müftüsü Mustafa ERTEM’den bu yana 19 müftü görev yapmıştır. 19. müftü Safi ÇINAR’dır.
İlçe Merkezinde 16 Cami, 4 Mescit; köylerde ise 83 cami bulunmaktadır. 13 cami “C”, 87 cami “D”, 3 cami “E” kategorisinde olmak üzere toplamda 103 cami vardır.
Müftülüğe bağlı 1 adet Erkek Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu, 2 sınıf 4-6 yaş Kur’an Kursu, 4 adet ihtiyaç odaklı Kız Kur’an Kursu vardır.
Müftülüğe bağlı Aile İrşad Bürosu, Gençlik Koordinatörlüğü, Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü, Engelli Koordinatörlüğü ve Göçmenlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörlüğü bulunmaktadır.
Hazırlayan/Derleyen: Safi ÇINAR
. İlçe Müftüsü