20.12.2020

Mehmet ÇABUK 1981-1985

1954 yılında Sivas’ın Suşehri ilçesinde doğdu. İlkokulu Suşehri’nde  bitirdi(1968). 1974 yılında 6.sınıfta iken 7.sınıf  bitirme sınavlarını başarı ile vererek Sivas İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. 1975’de Erzurum Atatürk Lisesi’ni bitirdi. 9 Temmuz 1979 tarihinde Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede Tefsir ve Hadis dalında yüksek lisans yapan Mehmet Çabuk, ayrıca çeşitli hocalardan Kur’an-ı Kerim, Arapça ve dini ilimler ile  İngilizce ve Hollandaca dalında özel dersler aldı.

Fakülteden mezun olduktan sonra  28.O8.1979  tarihinde Silopi (Mardin) İlçe Müftüsü olarak göreve başladı. 1981-1985 yılları arasında Çerkeş (Çankırı)  Müftülüğü yapan Çabuk Mart-1982 celbinde başladığı 4 aylık kısa dönem askerlik görevini Antalya’da yerine getirdi.1985-1988 arasında Mudurnu (Bolu)  Müftülüğü yaptı. 1988-1995 yılları arası Hollanda Eerbeek şehrinde Din Görevlisi olarak çalıştı. Yurt dışı dönüşünde 1995-1999 arası Afyon İl Müftü Yardımcılığı yaptı. 1999-2009 yılları arasında Kartal Müftülüğü, 2009-Kasım 2011 yılları arasında Kocaeli İl MüftüYardımcılığı yaptı. Cami ve Kur’an Kursları ile Müftülük sitelerinin yapımına önem vermesinin yanında Vaaz ve irşat, konferans ve paneller  ile toplumun aydınlatılmasına, eğitim hizmetlerine, kadınlara, gençlere,engellilere yönelik hizmetlere, işaret dili ile hutbe verilmesine,camilerin yanında kütüphane,internet,spor salonu,aşevi,çocuk parkı vs.sosyal ve kültürel ünitelerin kurulmasına önem veren Mehmet Çabuk, Kartal Müftülüğü esnasında 2004 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında Türkiye’de bir ilk olarak TSE-ISO-9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi aldı. Başarılı çalışmalarından dolayı amirlerince çok sayıda plaket, takdir ve teşekkür belgeleri ile ödüllendirildi. Bütün bu ve benzeri başarılı çalışmaları ile 2007 yılında İstanbul’da “Yılın Müftüsü” seçildi. Çeşitli ulusal ve yerel televizyon ve radyolarda dini proğramlar hazırlayıp sundu, bu proğramlara katıldı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Arapça, İngilizce ve Hollandaca  bilen Mehmet Çabuk’un “Hz. Muhammed’in Kur-an’ı Kerim’de Bildirilen Mevkii” ve “Çocuklarımıza Sorulu-Cevaplı Dini Bilgiler” isimli basıma hazır iki eseri bulunmaktadır. Halen Toroslar Müftüsü olan Çabuk, evli ve 3 çocuk babasıdır.