MÜFTÜLÜĞÜMÜZ HAKKINDA
Müftülüğümüz İlçe merkezi Cumhuriyet Mahallesi Kaderli Sokakta PAŞASULTAN KÜLLİYESİ olarak bilinen 4 katlı binanın müftü odası, vaiz odası ve kalem odasından müteşekkil 2.katında hizmet vermektedir.
Paşasultan Külliyesinin mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olup 2015 yılında hizmete açılmıştır. Zemin katında Aile İrşat Merkezi, Gençlik Merkezi, Okuma Salonu, 1.katında Çok Amaçlı Konferans Salonu-Yemekhane, 2.katında H.Hatice ÜNVER Kuran Kursu ve Müftülük, 3. Katında ise 4 adet lojman bulunmaktadır.
Müftülüğümüz hizmetlerinde kullanılan 2005 model Toyota marka TDV hizmet aracı mevcuttur.
İlçe merkezinde 7 adet cami ve bu camiilerde 7 İmam-Hatip ve 4 Müezzin Kayyım vardır.
- Merkez Mevlana Camii
- Şeyh Şerafeddin Paşa Sultan Camii
- Mahmudiye Camii
- Yeni Mahalle Camii
- Fatih Camii
- Yıldırım Bayazıd ( Toki Evleri )Camii
- Yavuz Sultan Selim Hakkı Geçenler Camii
Karaören, Gürpınar ve Gümerdiğin mahallelerimizde 9 , 16 köyümüzde toplam 21 camii olmak üzere merkez mahalle ve köy camiilerimiz genel toplamda 37 adettir.
En uzak köyümüzün ilçeye uzaklığı ise 18 kilometredir.
İlçe merkezinde Hacı Hatice Ünver Kız Kuran Kursu ve Merkez Kuran Kursu,
Mahallelerimizde ise Karaören Kız Kuran Kursu ve Gümerdiğin Mahallesi Kız Kuran Kursu ,
yine ilçe merkezinde Macideanne Anaokulu bünyesine 2 adet 4-6 yaş sınıfı olmak üzere 3 kadrolu, 1 sözleşmeli ve 2 Fahri Öğretici olmak üzere toplam 6 bayan Kuran Kursu öğreticimizle Kuran Kurslarımız eğitime devam etmektedir.
Ayrıca ilçe merkezimizde yapımını Şabanözü Camiileri ve Kuran Kursları Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin yürüttüğü Osmanlı Camii ve bünyesinde Yatılı Erkek Kuran Kursu İnşaatı devam etmekte olup %80 tamamlanma aşamasındadır.
Müftülüğümüz personelleri arasında birlik beraberlik ve kaynaşmanın tesisi için 2012 yılında kurulan ve tüm personelimizin üye olduğu Şabanözü Diyanet Mensupları Derneği her yıl Camiiler ve Din görevlileri haftasında, Ramazan iftarlarında personel ve ailelerini buluşturma ve daha bir çok etkinliğin yanı sıra sosyal faaliyetler kapsamında üyelerini 15 ilin tarihi ve turistlik mekanlarını 6 farklı organizasyon ile gezilip görülmesinde katkıda bulunmuştur.
İLÇEMİZ HAKKINDA KISA KISA
İDARİ VE COĞRAFİ YAPI
İlçe 4 merkez mahalle, 3 mahalle ve 18 köy muhtarlığından müteşekkil bir idari yapıya sahiptir.
Gümerdiğin, Gürpınar ve Karaöran Mahallelrimizn ilçeye uzaklığı 5 er kilometredir.
İlçe merkezinde bulunan irili ufaklı 10 adet fabrikada 3500 civarı işçi çalışmaktadır.
İç Anadolu Bölgesi, Çankırı il Merkezi'nin güney-batısında, Aydos-Eldivan Dağları arasında, Sanı Deresi Vadisi'nde Müsellim, Taşlıtepe, Sarımsakçı, Evliya Tepeleri arasında kurulmuştur. Kuzeyde Kurşunlu, batıda Orta, Çubuk ve Kalecik, doğuda Çankırı Merkez İlçe ve Eldivan ilçeleri ile çevrelenmiştir. İlçe İç Anadolu Bölgesi ile Kuzey Anadolu Bölgelerini birbirinden ayıran Köroğlu Dağ silsilesinin güneyinde yer almıştır. Bu nedenle Karadeniz'in ılıtıcı etkisine kapalıdır. Bu konumu nedeniyle iklimi karasaldır. Yörede kışlar soğuk, uzun ve karlıdır. İlkbahar kısa sürelidir ve hemen yaz başlar. İlçede yazın ısı 36 derece ile 28 derece, kışın ise 7 derece ile 11 derece arasındadır. Yıllık maksimum yağış 591 mm^3.dir. Yaz ve kış mevsimlerinde dağ ve vadi meltemleri sıkça görülür.Şiddetli rüzgarlara pek rastlanmaz. 594 kilometrekare yüz ölçümlüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.100 metredir. İlçe, volkanik kayalardan Aglomera Bazalt andezitten oluşan yamaçlarda ve Sanı deresinde kurulmuştur. Kurşunlu, Çerkeş, ılgaz deprem kuşağı içinde bulunur. 1943 depreminde hasar görmüştür.Saha, iç Anadolu'nun yüksek platolarından Kuzey-Anadolu sıra dağlarına geçiş bölgesinde yer almaktadır. Kuzeybatıda Dumanlı ve Elden, batıda Yıldırım ve Aydos, doğuda Eldivan, kuzeydoğuda Sanı en önemli yükselti ve dağlarıdır. Yükseltileri 1800-1950 metre arasındadır. Çankırı ile irtibatı sağlayan Arapboğazı geçidi ise başlıca geçit olarak sayılır.Sanı ve Aydos belli başlı olanlarıdır.
ULAŞIM
İlçemiz, Uluslararası Esenboğa Havaalanına 45 km, Ankara'ya 75 km, Çankırı merkeze 40 km. mesafede olup, Esenboğa Havalimanı ile tüm dünyaya, E-80 karayolu ile İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Karadeniz sanayi illeri ile Samsun ve İnebolu deniz limanına direkt bağlantılıdır.
Ankaraya ulaşım hergün saat 09.30 - 12.30 ve 15.30 saatlerinde karşılıklı olarak hareket edilmesi suretiyle Ortakent firması ttarafından sağlanmaktadır.
SOSYAL YAPI
İlçe,Anadolu ve Türk değerlerini yok etmeden kültürünü yaşatmaya çalışmaktadır. Düğünleri, bayramları, cenazeleri, yareni, yağmur duası gibi ananelerimiz bunlara en canlı örneklerdir. Düğünler ilçe halkının büyük katılımıyla bayrak dikme, kutlu olsun, kına, salon etkinlikleri ile kutlanmaktadır. Dini bayramlar toplu bayram namazları, büyüklerin ve hastaların ziyaretleri, çeşit çeşit yemek- tatlı ve ikramlıklarla bütünleşme içerisinde kutlanmaktadır. Ayrıca, Cenazeler ciddi halk katılımı ile cenaze namazının kılınması, konvoy halinde mezarlığa araçlarla toplu olarak çıkılması, akabinde cenaze evine gidilerek duaların okunması ve taziyelerin sunulması ile acılar hafifletilmeye çalışılmaktadır. Yaren, kış aylarında ilçe gençleri aralarındaki dayanışmayı sürdürmek amacıyla belirli zamanlarda düzenledikleri toplantılardır. Özel kıyafetlerle ve Yaren Odasında yapılan Yaren Meclislerinin asıl amacı bu toplantılara katılanların ahlak, davranış ve görgü kuralları bakımından denetlenmesidir. Yaren Ekibi kış aylarında eğlenerek yareni ilçemizde yaşattıkları gibi, özel günlerde çevre il ve ilçelerde de gösteri yaparak ilçemizin tanıtımına katkı sağlamaktadırlar. İlçe halkının büyük çoğunluğunun katılımı ile her yıl bahar aylarında "Paşa Sultan'a" yağmur duasına çıkılır. Yağmur duasına çıkılacağı halka duyurularak, kurban almak için halktan para, yağ ve bulgur toplanır. Sabah erken saatlerde başlayan seyahat yayla ve efsanevi ağlar kaya ziyaretleri yapılır. Paşa Sultanda cemaatle kılınan öğle namazından sonra Yağmur duası yapılır. Duadan sonra pişirilen kurban eti ve pilav katılımcılara dağılarak orada yenir ve ilçeye dönüş başlar. Dönüşte Paşa sultan türbesi alt tarafında bulunan Şabanözü yaylasına eğlence amaçlı oyunlar oynanır, piknikler yapılır.
İKLİM
İlçe İç Anadolu Bölgesi ile Kuzey Anadolu Bölgelerini birbirinden ayıran Köroğlu Dağ silsilesinin Güneyinde yer almıştır. Bu nedenle Karadeniz' in ılıtıcı etkisine kapalıdır. Bu konumu nedeniyle iklimi karasaldır. Yörede kışlar soğuk, uzun ve karlıdır. İlkbahar kısa sürelidir ve hemen yaz başlar. İlçede yazın ısı 36 derece ile 28 derece, kışın ise 7 derece ile 11 derece arasındadır. Yıllık maksimum yağış 591 mm. dir. Kar kalınlığı ortalama 55 cm. karlı günler sayısı 58 gündür. Kışın don derinliği toprakta 30 cm. dir. Yaz ve kış mevsimlerinde dağ ve vadi meltemleri sıkça görülür. Şiddetli yüksek rüzgarlara pek rastlanmaz.