02.02.2023

Hz. Peygamberin Sünneti (Makale)

Allah (c.c) Hz. Muhammed’i son elçi olarak göndermiştir. Kıyamete kadar hükmü baki olacak olan Kur’an-ı kerimi ona vahyetmiştir. Dinimizin temel kaynakları Kur’an-ı kerim ve Hz. Peygamber’in sünnetidir. Bu durumu veda haccında sevgili peygamberimiz şöyle haber vermektedir.

“Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Kur’ân’ın hayatla buluştuğu, anlaşılır ve yaşanılır hale geldiği yer Peygamberimizin sünnetidir. Bu yüzden biz, on dört asırdır Din-i mübin-i İslam’ı bu iki ana kaynaktan öğreniriz.

Allah’ın kitabı ile Allah resulü arasındaki ilişki etle kemik gibidir. İkisi birbirinden koparıldığı zaman anlamsızlaşır. Bir roman veya tiyatro eserinin bizzat kendisini okumakla, sahneye konmuş halini seyretmek arasında, herhalde bir fark –en azında etki farkı- vardır. Kur’an metninin hayat sahnesine konmuş hali “Rasülullah’ın Sünneti” diye adlandırdığımızda Kur’an ile sünnet arasındaki ilişki daha iyi anlaşılmış olur.

-Kur’ân Hz. Peygambere tabi olmaya teşvik etmektedir.

Muhammed Sûresi 33. Ayette rabbimiz; “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, resule itaat edin ve yaptıklarınızı boşa ­çıkarmayın.” buyurur.

-Peygamber efendimiz insanlık için örnektir.

Gerek nübüvvet öncesindeki yaşantısı gerek vahye muhatap oluşundan sonraki yaşantısıyla insanlar için en güzel örnek Hz. Muhammed’dir. (s.a.s) Dürüstlüğü Allah’ın emirlerine bağlılığı, Dünya malına tamah etmeyişi, Samimiyeti, İnsanlara yaklaşımı… kısacası her davranışında örneklik vardır.

-Bütün ibadetlerimizin detayları sünnetle ikame edilmiştir.

Namaz kılın emri olmasına rağmen nasıl namaz kılınacağı Kur’ân’da bildirilmemiştir. Bu durum Kur’ân için bir eksiklik değildir. Bu noktalar Hz. Peygamberin sünneti ile tamamlanmıştır.

Kur’ân’da rüku’ ve secde edin emri bulunmasına rağmen bu emirlerin hangi şekli davranışları yerine getirerek yapılacağını sünnetten Hz. Peygamber’in (s.a.s.) örnekliğinden öğrenmekteyiz.

-Sünnet; Hz. Peygamberin kıyafetine ve şekline indirgenebilecek bir kavram değildir.

Müslümanlar için örnek alınması ve hayata geçirilmesi için gereken şeyler Hz. Muhammed (s.a.v)’in şekli özelliklerinden daha önce;
Günümüz insanı, peygamberimizi örnek almayı, onun gibi eş, onun gibi baba, onun gibi komşu, onun gibi vatandaş, kısaca onun gibi insan olmak şeklinde anladığı ve bunu gerçekleştirmeye koyulduğu zaman, gündelik hayatı da dahil, toplum hayatında ne kadar büyük bir değişikliğin ve mânevi zenginliğin meydana geldiğini kendiliğinden fark edecektir.

Bir kaç Sünnet örneği;

Her işe besmele ile başlardı… Herkese selam verirdi… İlim öğrenenlere destek verirdi…
Her konuda güvenilir bir insandı… Komşu ilişkilerinde çok hassastı…
Ayıpları asla yüze vurmazdı… İnsanlar arasında hiçbir ayrım yapmazdı…
Evine selam vererek girerdi… Temizliğe çok önem verirdi… Çocuklarla şakalaşırdı. Çocukları çok severdi… Hep hayrı ve iyiliği tavsiye ederdi… Hasta ziyaretini ihmal etmezdi… Misafire ikram etmeyi severdi… Güler yüzlüydü… Yemeğin sonunda şükrederdi… Yoksullara yardım ederdi…
Arkadaşlarının hal ve hatırını sorardı… Verdiği sözde dururdu… Merhametliydi… Affetmeyi severdi… İyi bir eş… Şefkatli bir babaydı… Emanete ihanet etmezdi… O bir peygamberdi… ve aynı zamanda bir insandı… Kötü söz söylemezdi. Kimseyle çekişmezdi. Kapısına yardım için gelen kimseyi geri çevirmezdi.

Sevgili peygamberimizin şefaatine nail olmak ümidi ve duasıyla…

MESUT YILMAZ

                                                                                                                                            İL VAİZİ