09.07.2019

VEKÂLETLE KURBAN ORGANİZASYONU TANITIM TOPLANTISI

VEKÂLETLE KURBAN ORGANİZASYONU TANITIM TOPLANTISI

6 Temmuz  2019 Cumartesi günü 100. Yıl Kültür Merkezinde “Vekâletle Kurban Organizasyonu Tanıtım Toplantısı” düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut KAYA’nın Kur’an- Kerim tilaveti ile başlayan toplantı, vekâletle kurban sinevizyonunun izlenmesi ile devam etti. Açış konuşmasında İl Müftümüz Bürhan KELEŞ, “Yaz Kur’an kurslarının önemli bir fırsat olduğunu, çoğu insanın Yaz Kur’an kursunda camide aldığı eğitimle ibadetini eda ettiğini; 15 Temmuz programları dâhilinde Yaz Kur’an kurslarına gelen öğrencilere vatan, millet, bayrak sevgisinin anlatılması gerektiğini” söyledi. Vekâletle kurban kesmenin önemi ile ilgili,  “Dünya Müslümanları Türkiye’ye dua ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin dini hassasiyetinden, cömertliğinden, fedakârlığından dolayı dua ediyor. Dünya devletlerinin içinde Müslümanlara en fazla yardım eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti. İslam coğrafyasında Türkiye’nin gitmediği, devletimizin adım atmadığı yer yok. 2011 yılında Afrika’da Vekâletle Kurban Organizasyonunda gönüllü olarak görev aldım.  O insanların kurbanın en küçük parçasını dahi nasıl değerlendirdiklerini gördüm. O yıldan beri her yıl kurbanımı Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın gerçekleştirdiği vekâletle kurban organizasyonu ile yurt dışına gönderdim ve bu yıl da inşallah 2 kurban göndereceğim. Çankırı’da geçmiş yıllarda 300’ü geçmeyen vekâleten kurban kesimi sayısı geçen sene 934’e ulaştı. Bu sene bu sayı daha da yukarılara çıkacaktır inşallah.” dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut KAYA, vekâletle kurban organizasyonu hakkında sunumda bulundu. KAYA, “Vekâletle kurban organizasyonun 1993 yılından beri  devam ettiğini, bu sene 145 ülkede organizasyonun yürütüleceğini, 2018 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’na 430.008 hisse kurbanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere emanet edildiğini” söyledi.  “Hangi ülkeye ne kadar kurban bağışlanacağı tahmin edilemediğinden ve belli ülkelerin öne çıkıp belli ülkelerin kurban yardımından mahrum kalabileceğinden dolayı bağışçılarımıza ülke tercihi yaptırılmadığını, kesim ve dağıtım yapılacak ülke ve bölgelerin belirlenmesinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumuna, nüfus ve demografi yapısına, ülkede güçlü bir yerel partner bulunma durumuna, afet, kıtlık, kuraklık, iç savaş gibi olumsuz şartların olup olmamasına bakarak belirlendiğini,” söyleyen KAYA, sunumunda “Vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında bu yılki kurban bedellerinin yurt içinde 890 TL, yurtdışında ise 725 TL olarak belirlendiğini, vatandaşlarımız, il ve ilçe müftülükleri ile Türkiye Diyanet Vakfı şubeleri, din görevlileri, www.diyanetvakfi.org.tr internet adresinden veya mobil bağış uygulamasını kullanarak online bağış yapabileceklerini, PTT şubeleri ve anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden kurban vekâleti de verebileceğini” ifade etti.Vekâletle Kurban Organizasyonu Tanıtım Toplantısına, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, şube müdürleri, Kur’an kursu öğreticileri, din görevlileri ve basın mensupları katıldı.