09.04.2020

İlçe Müftümüzün Berat Kandili Mesajı

İçinde olduğumuz ve kimileri için bir bela, kimileri için ise bir imtihan olarak değerlendirebilecek şu salgın hastalık ortamında; mübarek bir geceye ulaşmanın buruk heyecanını yaşıyoruz. Sözlerimin hemen başında bizler için umut olabilecek şu hadis-i Şerifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Mü’minin durumu ne ilginçtir! Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur.  Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd 64)

Özellikle musibet zamanlarında gündelik hayata normal şekilde devam edip manevi hayatımızı hiçbir şey yokmuş gibi devam ettirmek, boyun büküp Yüce Allah’a bu büyük musibetin def’i için niyazda bulunmamak şu ayette zikredilen kişilere benzemek demektir; “Hiç olmazsa verdiğimiz bu musibetler başlarına geldiğinde boyun eğip yalvarsalardı! Fakat kalpleri iyice katılaştı; şeytan da onlara yaptıklarını şirin gösterdi.” (Allah korusun!)

Berat gecesinin önemi Hz. Peygamber’den rivayet edilen şu mübarek sözlere dayanmaktadır; “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāme”, 191).

“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah cc. o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” (İbn Mâce, “İḳāme”, 191).

Bu hadis-i şeriflerden anlaşılan o ki; bu gece biz aciz kullar için bir bağışlanma vesilesidir ve bu nedenle Türkçemizde de kullandığımız anlamıyla “Berat” gecesi olarak isimlendirilmiştir.

Bu gece yapmamız gereken evlerimizi adeta bir mescide çevirerek ailemiz için diğer gecelerin tamamından farklı bir atmosfer oluşturmayı hedeflemektir. Böyle bir ortam oluşturmak için ne kadar gayret edilse yeridir. Bu ortamda Kur’an okumak, varsa kaza namazlarımızı eda etmek ve yaptığımız bu ibadetleri vesile ederek Rabbimizden bağışlanmamızı dilemek yapılacak güzel işlerdendir.

Berat Kandili Özel Yayını

İdrak edeceğimiz bu gecede kadın-erkek çocuk-genç hepimiz için ortak üzüntü önceki kandillerde olduğu gibi camilerimizde gürül gürül programların yapılamayacak oluşudur. Bunu bir nebze de olsa giderebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Berat Kandili Özel Programını saat 20:00 den itibaren Diyanet Tv ve TRT 1 ekranlarından canlı olarak izleyebiliriz.

Allah-u Teala bizlere en kısa zamanda memleketimizden ve tüm mazlum coğrafyalardan bu büyük musibetin kalktığı günlere ulaşabilmeyi ve bu ıstırap günlerinden ders almayı nasip etsin. Hatalarımızı, günahlarımızı bağışlasın. Hayatımızı rızası doğrultusunda bir yöne istikamet buyursun. Ömürlemizin en hayırlısını son anımızı, amellerimizin en hayırlısını en sonuncusunu ve günlerimizin en güzelini de kendisine kavuştuğumuz günü kılsın. Bize kendisine şükretmemiz, zikretmemiz ve güzel ibadet etmemiz konusunda yardım eylesin. Bizleri Recep ve Şaban Aylarına kavuşturduğu gibi Ramazan ayına da kavuştursun. Amin.

Şaban, 14, 1441