09.02.2023

Milletimizin Başı Sağolsun

Geçtiğimiz Pazar günü Kahraman Maraş merkezli 10 ilimizde meydana gelen depremin üzüntüsünü yaşıyoruz. Öncelikle, depremde canlarını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum. Yaralı olanlara acil şifa; yakınlarına, sabır vermesini Yüce Mevlâ’dan niyaz ediyorum. Rabbimiz, bölgede arama kurtarma, sağlık, emniyet vb. bütün alanlarda çalışanlarımıza güç ve kuvvet lütfeylesin.  Yüce Rabbimiz böyle musibetlerden milletimizi ve tüm insanlığı muhafaza eylesin!

Sahabeden Abdullah b. Cebr’in aktardığına göre, Allah’ın Resûlü, Abdullah’ın babası Cebr’i hastayken ziyaret etmişti. Peygamber Efendimiz, Cebr’in yanına girince kadınların, “Biz senin ölümünün Allah yolunda şehitlik şeklinde olacağını zannediyorduk?” diye ağlaştıklarını görünce şöyle buyurdu: “Siz sadece Allah yolunda (çarpışırken) öldürülmeyi mi şehitlik sanıyorsunuz. O zaman sizin şehitleriniz gerçekten azdır! Allah yolunda savaşırken ölmek şehitliktir. İç hastalıklarından ölmek şehitliktir. Yanarak ölmek şehitliktir. Boğularak ölmek şehitliktir. Yıkıntı altında kalarak ölmek şehitliktir. Aklını kaybederek ölmek şehitliktir. Hamile iken ölen kadın da şehittir.” (Nesâî, Cihâd, 48; İbn Mâce, Cihâd, 17;  Müslim, İmâre, 166) Hadisi şeriflerde belirtilen bu şehitlik sevabı, ahiret hükümleri bakımdan şehit sayılanlar anlamındadır. Böyle bir sıkıntı ve musibetleri yaşayıp, sabredenler için bu hadisler müjde ve tesellidir. Deprem, sel felaketi, salgın hastalıklarda kaybettiğimiz kardeşlerimizde inşallah ahiret bakımından şehid hükmünde olup, bu sevaba nail olurlar.

Bugün Yapmamız Gerekenler;

Birincisi, sabretmektir.  Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.): “Sabır ancak (musibetin) ilk vurduğu andadır.” (Buhârî, Cenâiz, 3) sözleriyle, yaşanılan musibetlerin ilk anında gösterilmesi gereken sabrın önemine dikkat çekiyor.

İkincisi, dua etmektir. Rabbimizi yanımızda hissedercesine O’na yalvarmak, yakarmak. Zira dua, müminin en büyük serveti, en büyük hazinesidir.

Üçüncüsü, milletçe dayanışmadır. Herhangi bir yerde bir kardeşimizin başına bir musibet geldiği zaman Resûl-i Ekrem’in;  “Müminin mümine göre konumu, parçaları (bölümleri) birbirini destekleyen bir tek bina gibidir.” (Buhârî, Salât, 88) fermanı gereğince milletçe o musibetin acısını kalbimizin ta derinliklerinde hissetmek gerekir.

Bütün kurumlar olduğu gibi Türkiye Diyanet Vakfımızda yardım kampanyası başlattı. Tüm hayırseverlere yardım çağrısı ile paylaşılan liste ise şöyle:

Çadır, Battaniye, Kumanya (Su, konserve, bisküvi vb.), Uyku Tulumu, Kışlık Kıyafet (Mont, bot, kaban, bere, atkı, eldiven, yağmurluk), Hijyen ürünleri (çocuk bezi, ıslak mendil, kadın pedi, sabun), Soba (gazlı), Power Bank (taşınabilir şarj cihazı).

Gönderilecek malzemelerin düzgün şekilde paketlenmiş olması, kullanılmış kıyafet olmaması önem arz etmektedir. Yardım malzemeleri ile ilgili müracaat ve teslimatı tüm camilerimize yapabilirsiniz.

Maddi yardım yapmak isteyen kardeşlerimiz; bagis.tdv.org adresinden çevrimiçi bağış yapabilir, DEPREM yazıp 5601’e SMS göndererek 25 TL bağışlayabilirsiniz.

TDV Çankırı Şubemize gelerek nakdi bağış yapabileceğiniz gibi; TDV Çankırı Şubesi TR82 0020 5000 0944 9159 3000 13 nolu hesaba nakdi yardımlarınızı ve zekâtlarınızı ulaştırabilirsiniz. Zekât göndereceklerin gönderdikleri paranın zekât olarak afetzedelere ulaştırılabilmesi için,  açıklama kısmına “ZEKÂT DEPREM” yazmaları gerekmektedir.

Yüce Rabbimiz vefat eden kardeşlerimizi şehitlik mertebesine yükseltsin, göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin sağ salim kurtarılmalarını nasip eylesin, hastanelerde tedavi gören kardeşlerimize de Şafi ismi şerifi ile acil şifalar ihsan eylesin. Milletimizin başı sağolsun!

Hüseyin YAZICI

Çankırı Müftülüğü İl Vaizi