13.02.2021

İl Müftümüz Bürhan Keleş’in Üç Aylar Mesajı

DUA VE MAĞFİRET MEVSİMİ:ÜÇ AYLAR

Kur’an-ı Kerim’de “Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin” (Tevbe, 9/36) buyurulmaktadır.

Müminler için bütün günler ve aylar, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ve kulluk bilinciyle geçirilir. Bununla birlikte üç aylar olarak bilinen kutlu zaman dilimi, manevi coşkuyu daha yoğun yaşayacağımız, nefis muhasebesi yapacağımız, ibadet ve taate, tövbe ve istiğfara, hayır ve hasenata, iyilik ve güzelliklere daha fazla yöneleceğimiz rahmet, mağfiret ve arınma mevsimidir.

Regâib kandiliyle başlayan, Mirac ve Berat gibi kandiller zincirini içinde barındıran bu manevi mevsim; ‘Allah’ın emrine saygı ve Allah’ın yarattıklarına şefkat göstermek’ şeklinde formüle edilebilecek olan İslâm’ın rahmet mesajlarının mümin dimağlarda ve gönüllerde diri tutulmasına, toplumsal hayatta da daha fazla hissedilmesine vesile olmaktadır.

Üç aylar;  bin aydan daha hayırlı insanlık âlemini karanlıktan aydınlığa çıkaran, dalaletten hidayete ulaştıran, müminler için şifa kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

18 Şubat 2021 Perşembeyi Cuma’ya bağlayan gece de rahmeti, bereketi, fazileti ve mağfireti bol, kutlu bir zaman dilimi olan bu üç ayların müjdecisi Regaib kandilidir.

Dilimizde arzu, istek, emel, tutku anlamlarına gelen Regaib; geleceğe, istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren, her türlü rağbetimizi Rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatan mübarek bir gecedir.

Bu gece; Allah’ın mağfiretinin, engin lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı rahmet gecesidir.

Bu gece; günahlardan arınma, tövbe ve istiğfar gecesi, günahlarla sarsılan ruh dünyamızı ve kalbimizi yeniden onarma vesilesidir.

Manevi bir kazanç mevsimi olan bu aylarda farz ve nafile ibadetlere önem verdiğimiz gibi yapmış olduğumuz hatalarımızı gözden geçirip bir nefis muhasebesi yapmalı, günahlara bir daha dönmemek üzere pişmanlık duyarak tövbe ve istiğfar etmeliyiz.

Netice olarak idrak ettiğimiz üç ayları ve bu mübarek kandil gecelerini bir fırsat bilmeli, Rabbimizin rızasını kazanacak salih amelleri işlemeye çalışmalıyız. Peygamberimiz s.a.s.)’in Allahım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle ve bizi Ramazana kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259) duasıyla üç aylara ne kadar değer verdiğini hatırımızdan çıkarmamalıyız.

İdrak edeceğimiz üç ayların ve kutlu gecelerin bu güzel vatanı ve devleti bizlere emanet eden şehitlerimiz, ahirete irtihal eden gazilerimiz hakkında rahmete, milletimiz, bütün müslümanlar ve insanlık âlemi için hayırlara, güzelliklere, mutluluğa, birlik ve beraberliğe vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Bürhan KELEŞ

Çankırı İl Müftüsü