23.02.2024

İl Müftümüz Mehmet Şahin'in Berat Kandili Kutlama Mesajı

Şâban ayının on beşinci gecesi 24 Şubat Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece Cenabı Hakk’ın affının bol olduğu, müminleri bağışladığı Berat gecesidir.

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi manalara gelir. Berat Kandili, Allah’ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “Şaban ayının on beşinci gecesi  olunca gecesi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah Teâlâ o gecenin akşamından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli ederek şöyle buyurur: “Yok mu benden af dileyen onu affedeyim; yok mu rızık isteyen onu rızıklandırayım; yok mu musibete uğrayan ona afiyet vereyim; yok mu şunu isteyen yok mu bunu isteyen diye tanyeri ağarıncaya kadar hitap eder.” (İbni Mace İkame, 191) buyurmaktadır.

Af ve mağfiret çağrısının daha da yoğunlaştığı bu gecede, Kur’an-ı Kerim’de, “Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır. Çok merhamet edendir.” (Zümer, 39/53) buyuran Yüce Rabbimizin davetine icabet ederek kendimiz, ailemiz, ülkemiz, bütün müslümanlar ve insanlık için dua ve niyazda bulunalım.

Berat Gecesi; tevbe etme, Cenab-ı Hakk’ın rahmetini ve mağfiretini dileme, onun inayeti ile kurtuluşa erme zamanıdır. Bu gece; nefsimizin bitip tükenmek bilmeyen arzu ve heveslerini terk edip Rabbimizin istediği gibi bir kul olmaya söz verme vaktidir. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat Gecesi; bize aynı zaman da Ramazan-ı Şerîf’e son 15 günün kaldığını haber vermektedir. Rahmet iklimi mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan bu gece; bizlere varlığımızı yeniden gözden geçirme, muhasebe ve tefekkür imkânı kazandıran bir fırsat gecesidir. Bu gece iç dünyamıza dönerek geride kalan ömrümüzün muhasebesini ve bereketli bir geleceğin planlarını yapalım. Attığımız yanlış adımlardan, Allah’ın sınırlarını aşarak verdiğimiz hatalı kararlardan vazgeçelim, hata ve günahlarımızdan tövbe edelim, her türlü bela ve musibetten O’na sığınıp beratımızı isteyelim. Kur’an-ı Kerim tilaveti, Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’e  salât-ü selam getirme, ibadet ve taat ile geceyi değerlendirmeye çalışalım.

Berat Kandili münasebetiyle Bademlik, Ahmet Yesevi, Astarlızade Hilmi Efendi ve Ulu Camii başta olmak üzere tüm camilerimizde 24 Şubat 2024 Cumartesi günü akşam namazını müteakip gerçekleştirilecek olan Kandil Programı’na tüm halkımızı davet ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz milletimiz olmak üzere tüm İslam âleminin Berat Kandili’ni tebrik ediyor, kin, nefret, öfke, kibir, dünyevileşme gibi beratımızın önünde duran ve gün geçtikçe artan engelleri bertaraf ederek birbirimizin beratına yardımcı olmayı; İslam dünyası olarak barış, huzur ve güven içerisinde arınmış gönüllerle, günah yüklerimizden berat etmiş olarak Ramazan-ı Şerife sağlık ve afiyet içerisinde girmeyi Rabbimizden niyaz ediyorum.

Mehmet ŞAHİN                                                                                                                                      Çankırı İl Müftüsü