05.04.2024

İl Müftümüz Mehmet Şahin'in Kadir Gecesi Kutlama Mesajı

Sevgili Kardeşlerim;

Hepimizin bildiği gibi 05 Nisan Cuma gününü 06 Nisan Cumartesi gününe bağlayan gece mübarek Kadir Gecesi’dir.

Kadir Gecesi, Allah-ü Teala’nın bizlere olan sayısız nimetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Hepimiz için kutlu ve mübarek olsun.

Bu zaman diliminin, kutlu ve mübarek sayılması, hiç şüphesiz içinde meydana gelen mutlu olaylardan dolayıdır. Kadir Gecesi’nin kıymeti ve değeri insanlığa mutluluğu müjdeleyen ilahi kitapların sonuncusu Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmeye başlanmasından kaynaklanmaktadır.

Kur’an-ı Kerim, Kadir Gecesi’nin; içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olduğunu haber vermektedir. Hiç şüphesiz bu, hayırlı davranışlarımızla ilgilidir. Yani bu gecede ilahi hoşnutluk için yapılan işlerin ve salih amellerin, Allah katındaki değer ve sevabı, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan işlerden ve salih amellerden daha hayırlıdır.

Her konuda olduğu gibi, Kadir Gecesi’nin ihyası konusunda da Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ile O’nun Ashabının örnek alınması esastır. Yani onların yaptıkları ibadetler, tavsiye ettikleri dualar, bizler için en güzel ihya programıdır. İbadet denince akla ilk gelen namazdır. Zira onun yerine geçecek başka bir ibadet yoktur. Bu bakımdan, Sevgili Peygamberimiz Ramazan Ayının son on gününde, namaz ibadetine ağırlık vermiştir. Sevgili Peygamberimiz bu gecede: “Allah’ım şüphesiz sen affedersin, affetmeyi seversin, beni de affet.” diyerek dua etmeyi tavsiye buyurmuşlardır. Kadir Gecesi’nin bir başka özelliği de meleklerin yeryüzüne rahmet ve bereketle inmesidir.

O halde önce bu gecenin kıymetini anlamaya çalışalım. Sonra da bu geceyi değerlendiren Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve O’nun mesajına kulak verelim. Kur’an-ı okuyalım, anlamaya çalışalım, ve hayatımıza tatbik etmeye gayret edelim. Unutmayalım ki; değeri Kur’an’a dayanan bir gecenin en güzel ihyası yine O’na yönelmekle olacaktır. Ayrıca bu gecede çokca kaza namazı kılalım. Kaza namazımız yok ise nafile namaz kılalım. Günahlarımızdan tövbe edelim, dargın olanlarımızı barıştıralım, etrafımızda ve çevremizde bulunan fakirlere imkanlarımız ölçüsünde yardımcı olalım. Ülkemizin ve milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için dua edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, bütün din kardeşlerimizin Mübarek Kadir Gecelerini Can-ü gönülden tebrik ediyor, bu gecenin; her birimiz, ülkemiz, milletimiz ve İslam Alemi için hatta bütün insanlık için huzura, sulha, birlik ve beraberliğe vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerimize ve üzerinize olsun; geceniz mübarek, ibadet ve dualarınız kabul olsun.

Saygılarımla...

Mehmet ŞAHİN