14.06.2024

İl Müftüsü Mehmet Şahin'in Kurban Bayramı Mesajı

Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramına (16.06.2024) kavuşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Her yıl Müslümanlık bilincimizi yenileyen, millet olma irademizi diri tutan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, rahmet ve bereket dolu bugünlere bizleri kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve şükürler olsun.

Rabbimizin dost edindiği İbrahim aleyhisselâma, Allah için kurban olmaya razı olan İsmail aleyhisselâma ve her iki Peygamberin sadakat ve teslimiyetini evrensel bir bayrama dönüştüren Muhammed aleyhisselâma sonsuz salât ve selâm olsun. Kurban Bayramı günleri, bütün müminlerin Rabbimizin kendilerine lütfettiği nimetlere şükranlarının bir ifadesi olarak Kurban ibadetini eda ettikleri mübarek vakitlerdir.

Bizler hac ve kurban ibadetimizi yerine getirirken, kendi ellerimizle var ettiğimiz zindanlarımızı aşamadığımız için yazılmakta olan tarih bizi bugün İslam dünyasının içine girdiği girdaptan mesul görecektir. Bunun içindir ki; kesilen her kurban, akan her kurban kanı, yüzyıllar boyunca varlığımızın bekası için verdiğimiz kurbanları hatırlatmalı, yüreklerimizi bu ateşle yakmalı, önümüzü kuvvetli bir ışıkla aydınlatmalı ve müminlerin kanlarının akmasını önlemeli, İslâm coğrafyasında akan kan ve gözyaşını dindirmelidir. Kurban Bayramı müminleri birliktelik şuuruna erdirmeli, mümin gönüller İslam’ın barış mesajını kavramalı ve ‘ancak müminler kardeştir’ düsturunca kardeş ve ümmet olma bilincine ermelidir.

Kurban edilecek olan hayvanlar eziyet edilmeden kesim mahalline getirilmeli, hayvana eza ve cefa vermeden kıbleye karşı yatırılmalı, iyice bilenmiş bir bıçak ile "Bismillahi Allahu ekber" diyerek kişi kesebiliyor ise kendisi kesmeli şayet kesemiyor ise ehil olan bir kişiye kestirmelidir. Kurban kesilirken kurban sahibinin kendisi de hazır bulunmalı, hayvanın canı çıkmadan önce başının koparılmaması ve derisinin yüzülmemesine de dikkat edilmelidir. Ayrıca kurban keserken çevrenin temizliğine de önem verilmeli, çevremize ve komşulara zarar verilmemelidir. Kurbanın kullanılmayan kısımları derince bir çukura gömülerek üzeri mutlaka toprakla kapatılmalıdır. Kurban kestiğimiz mahalde geriye kalan kan ve benzeri atık görüntüleri su ile giderilmelidir. Bu husus kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine karşı gösterilecek saygının bir gereğidir.

Bilindiği gibi arife günü sabah namazından başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazında sona eren ve farz namazlardan sonra okunan teşrik tekbirleri diye bilinen tekbirler vardır. Bu teşrik tekbirlerini; namazı yalnız kılsın, cemaatle kılsın, kadın-erkek herkesin okuması gerekmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte yılların verdiği tecrübeyle milletin emanetine sahip çıkıyor ve Afrika’dan Asya’ya, Uzakdoğu’dan Güney Amerika’ya, adını dahi duymadığımız birçok yoksul ülkeye, belki hiç görmediğimiz hatta tanımadığımız aç, bî ilaç ve muhtaç kardeşlerimize Kurban vekâletlerinizi ulaştırıyor ve kurbanlar kesiliyor.  “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” sloganıyla başlatılan bu kampanya ile kesilen kurbanlar yurtiçinde ihtiyaç sahiplerine, Kur'an kurslarına ve öğrenci yurtlarına dağıtılırken; yurt dışında ise açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu mazlum kardeşlerimize dağıtılmaktadır.

Kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla kestirmek isteyen kardeşlerimiz, İl Müftülüğümüz TDV Çankırı şubemize gelerek bayramın 1. Günü mesai sonuna kadar müftülüklerimiz, çevrimiçi bagis.tdv.org adresinden bayramın 1. Günü 17.00 ‘a kadar kurban vekâletlerinizi ulaştırabilirler.

Bu duygu ve düşünceler ile keseceğimiz kurbanların Cenab-ı Hak tarafından kabul olunmasına, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine başta Filistin ve Doğu Türkistan olmak üzere tüm dünyada zulüm gören kardeşlerimizin kurtuluşana vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederim. Siz değerli Çankırılı hemşehrilerimin Kurban Bayramını en içten duygularla tebrik ederim. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Mehmet ŞAHİN

Çankırı İl Müftüsü

NOT: Bayram namazı saat: 05.50 'de kılınacaktır.