22.09.2022

Çankırı’da Sözde ve İşte Doğruluk Konulu Konferansı

Çankırı İl Müftülüğü tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında “Sözde ve İşte Doğruluk” konulu konferans gerçekleştirildi.

100. Yıl Kültür Merkezi’de 21 Eylül 2022 tarihinde 10.00’da Ulu Cami Müezzin Kayyımı Turgut Korkmazer’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İl Müftüsü Bürhan Keleş’in konuşması ile devam etti. İl Müftüsü Keleş, “19 Eylül Gaziler günü ve Ahilik Haftası bu ayın önemli temalarından. Gaziler günü programını ve ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. İstedik ki yaranlık kültürünün yaşatıldığı Çankırı’mızda, ahilik merkezi olan Kırşehir Müftümüzden ahiliği dinlemek istedik, Mehmet Yaman Hocamızı davet ettik. Programın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Kırşehir İl Müftüsü Yaman; “Asıl adı Mahmut b. Ahmet el-Hoyî olan Ahî Evran akli ve nakli ilimlerde söz sahibi büyük bir alim, mutasavvıf ve sanatkardır. Herat ve Bağdat diyarlarında ilmi yolculuklar yapmış, hac yolculuğu esnasında Şeyh Evhadüddin Kirmanî ile tanışıp, ona intisap etmiştir. Ahî Evran, Abbasiler’deki Füttüvvet teşkilatının benzerini toplumun ihtiyacı olan sanatkârları yetiştirmek, aynı zamanda bu kişilerin ahlaken gelişmesini sağlamak amacıyla Anadolu’da Ahilik adıyla kurmuştur.

Ahilik, Arapça “kardeşim” mânasındaki   ahî kelimesinden ya da Türkçe’deki cömert anlamında “akı”dan türemiştir. Ahî Evran, 32 meslek grubunu organize eden iyi bir aksiyoner, aynı zamanda debbâğ (deri işlemeciliği) esnafının da pîridir. Kayseri’de bir debbağ atölyesi kuran Ahî Evran, Moğol saldırılarına karşı, kurduğu ahilik teşkilatı ile şehri savunmuştur. Eşi Fatma Bacı’da kadınlardan ‘Bâcıyânı Rum’ teşkilatını kurarak, onları eğitmiştir. Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatının kurucusu bu faziletli âlim ve mutasavvıf Ahî Evran, Moğollara karşı mücadele ederken 93 yaşında şehit edilmiştir 1261 (H.653). Kabri Kırşehir’de kendi adı ile anılan caminin avlusunda bulunmaktadır.” dedi.

Programa İl Müftülüğü personeli, erkek ve kadın din görevlileri katıldı.