24.04.2024

Hacı Adayları Kutsal Topraklara Hazır

Çankırı İl Müftülüğü 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Ahmet Yesevi Camiinde hacı adayları için “Hac Eğitim Semineri” düzenledi.

Ahmet Yesevi Camii Müezzin-Kayyımı Nihat Demirel’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasında İl Müftüsü Mehmet Şahin, "İlimizden 2024 yılında Merkez ve İlçelerimizde Diyanet ve Acentaya kayıtlı 338 hacı adayına yönelik hac eğitim seminerleri düzenliyoruz. Vatandaşlarımızın hac ibadetini en güzel şekilde ifa edebilmesi için hac öncesi eğitim seminerleri son derece önemlidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın (evinin) ziyaretçileridir. Kendisine dua ederlerse dualarına icabet eder, O’ndan bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.” (İbn Mâce, Menâsik, 5), bir diğer hadis-i şerifte “Kim Allah için hacceder de (Allah’ın rızasına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, annesinden doğduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hacdan) döner.” (Buhârî, Hac, 4; Müslim, Hac, 438) buyurmaktadır. Mekke ve Medine’de geçireceğimiz günler sayılı günlerdir. Dolayısıyla haccın her anında ibadetle meşgul olunmalıdır. Ben şimdiden hacca gidecek hacı adaylarımızın, mebrur bir hac yapmalarını, gidemeyip bekleyen kardeşlerimizin de en kısa zamanda gitmelerini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." diye konuştu.

Seminerde Müftü Şahin, "Haccın Hikmetleri ve Sembollerin Anlamları" konularında sunum gerçekleştirdi. İl Müftü Yardımcısı Sadık Aydoğan "Hac yolculuğundan önce maddi ve manevi hazırlık", Korgun İlçe Müftüsü Murat Selci "Uygulamalı Hac ve Umre Menasiki", Din Hizmetleri Uzmanı Yeliz Liv "Kadınlara Özgü Haller" Şube Müdürü Abdullah Salman ise "Mekke ve Medine Ziyaret Yerleri" konularında seminer gerçekleştirdi.